PARTIPROGRAMMET

Sverige och världen

“The rights of every man are diminished when the rights of one man are threatened.”

― John F. Kennedy

Inledning

Vår moderna värld präglas av rörlighet över gränserna. Ingen nation kan längre vara en isolerad ö. Vi bejakar det öppna samhället och det internationella utbytet och tror att Sverige mitt i allt detta kan behålla sin kulturella identitet. Tendenserna mot ökad överstatlighet och likriktning kan ha sitt ursprung i goda intentioner, men är i längden inte bra för människan som behöver sina rötter och sin mindre gemenskap för att utvecklas och bli trygg.

Svensk utrikespolitik, i Europa och övriga världen, ska präglas av ett kraftfullt försvar av mänskliga rättigheter. I internationella sammanhang bör Sverige stå för allas – även ofödda människors – rätt till liv. Kristna konvertiter är en ytterligt utsatt grupp vars rättigheter vi måste slå vakt om. Sverige ska vidare stå för familjens värde och motverka politiska värderingar som syftar till den heterosexuella familjens sönderfall. Sverige har i många år sträckt ut en hjälpande hand till fattigare länder i form av bistånd. Detta ska vi vara stolta över. Samtidigt är det viktigt att biståndet, för att inte bli passiviserande, bygger på principen hjälp till självhjälp. Vi vill att Sverige på ett respektfullt sätt och med betoning på frihandel och ömsesidigt utbyte ska bistå utvecklingsländer att resa sig ur fattigdom.

Europa

Vi ställer oss positiva till den grundläggande idén med EU, som ett freds- och samarbetsprojekt. Vi är dock mycket kritiska till EU:s ambitioner att skapa ett ”Europas förenta stater”. Vi vill därför att Sverige ska sätta press på EU som det ser ut idag, antingen genom att Sverige lämnar EU (Svexit) eller genom att EU inom kort och med tydlighet ändrar inriktning från ambitionen att skapa ett”Europas förenta stater” till det samarbetsprojekt mellan oberoende europeiska stater som det från början var tänkt att vara.

Kristna Värdepartiet verkar för att minska EU:s allt ökande överstatlighet, värna subsidiaritetsprincipen och slå fast tydliga gränser för EU:s roll och makt över medlemsländerna. EU ska inte bestämma över inrikespolitiska frågor utan måste visa stor respekt för de olika nationernas beslut och särart.

Vi vill att svenska folket återigen ska få möjlighet att i en folkomröstning rösta om EU-medlemskapet, när det åter råder fred i Europa och säkerhetsläget tillåter det. Dock bör vi, så länge vi är med i EU, verka genom alla EU:s kanaler för att mänskliga rättigheter ska respekteras i hela Europa. Vi är också positiva till EU som ett organ för rättmätigt överstatliga frågor såsom försvar av mänskliga rättigheter, miljövärn och motverkande av internationell brottslighet.

Det enda rätta och rimliga för ett civiliserat Europa är ett totalt abortförbud. Rätten till liv från befruktningen till en naturlig död bör skrivas in i EU:s grundfördrag. Vi vill även verka för att en samvetsklausul för vårdpersonal ska införas och följas i samtliga EU-länder. Europa bör särskilt värna sina mest utsatta grupper. Trafficking är ett mycket omfattande problem som kräver medvetna och gemensamma motåtgärder. För att motarbeta människohandeln måste vi även på EU-nivå sätta stopp för laglig prostitution, då ett tydligt samband mellan detta fenomen och ökad människohandel föreligger.

Romernas situation är en angelägenhet för hela Europa och bör lösas genom samarbete över gränserna.

Miljöproblem kan sällan lösas lokalt. Vi välkomnar ett europeiskt samarbete, både på lagstiftnings- och forskningsområdet. Det förekommer fortfarande omfattande djurplågeri inom EU:s gränser. Vi menar att detta är ett allvarligt brott mot förvaltarskapstanken och anser därför att kraven på värdig djurhållning bör skärpas.

EU:s budget måste minska. Reformerna bör inledas på jordbruksområdet, då jordbrukspolitiken utgör en tredjedel av EU:s budget och är starkt färgat av ett planekonomiskt tänkande. EU ska vidare öppna för frihandel, särskilt med utvecklingsländerna.

Bistånd

Sverige bör fortsatt ge bistånd till fattigare länder, men med en kraftigt skärpt kontroll av vart pengarna går. Rapporterna om biståndsmedel som hamnat i diktatorers egna fickor eller finansierat terrororganisationers krigföring har varit till stor skada för allmänhetens förtroende för det statliga biståndet. Sverige bör inte tveka att dra in bistånd i det fall det finns belägg för, eller starka misstankar om, sådant missbruk.

Biståndet ska vara koncentrerat till de mest grundläggande behoven och till katastrofhjälp och bör inte i något fall tillåtas verka passiviserande. Korruption är ett gissel i många utvecklingsländer. Därför ska hjälpen inte ges direkt till statliga organ utan istället kanaliseras genom Non Governmental Organisations – ideella organisationer som har lång erfarenhet av och kunskap om de aktuella områdena och som präglas av närhet till mottagarna. Aktuell forskning rörande biståndet och dess effekter bör tas tillvara.

Det som visat sig vara avgörande för att länder ska resa sig ur fattigdom är en fri marknad. Vi anser att biståndets främsta uppgift bör vara att befria fattiga länder från biståndsberoende. Detta görs dels genom bättre villkor för handel, och dels genom investering i infrastruktur och företagande. Insatsernas mål ska alltid vara självförsörjning, till exempel genom att människor med mikrolån får hjälp att starta företag. Vi vill behandla våra medmänniskor i utvecklingsländer som likar och bygga upp ett utbyte oss emellan.

Utvecklingsländerna utsätts ofta för påtryckningar att anamma en västerländsk sexualsyn. I biståndssammanhang används ofta termen reproduktiva rättigheter som ett kodord för abort . Denna försåtliga påverkan måste aktivt motverkas. Vi vill verka för att inga skattepengar går till projekt i andra länder som stödjer fri abort. I syfte att värna både mödrar och barn vill vi arbeta mot både legal och illegal abort i utvecklingsländer. I den mån biståndsmedel ska gå till upplysningskampanjer bör ansvarstagande, avhållsamhet och värnande om familjen vara ledorden.

Mellanöstern & Israel

Mellanöstern

I Mellanöstern vill vi att Sverige ska verka för demokrati och särskilt lyfta fram religionsfrihet och kvinnors fri- och rättigheter. Kristna och andra religiösa minoritetsgrupper diskrimineras och förföljs i muslimskt dominerade länder och konvertiter från islam lever under dödshot. Kvinnors utbildningsnivå är låg i regionen och regelmässigt kvinnoförtryck av kulturella och religiösa orsaker vanligt förekommande. Sverige bör med diplomatiska och ekonomiska medel motarbeta dessa missförhållanden.

Israel

Vi tar kraftfullt avstånd från den svartmålning av den judiska staten som blir alltmer utbredd och accepterad. Israel bör bedömas med samma måttstock som andra länder. Vi vill verka för att Israel respekteras som den enda stabila demokratin i området och tillerkänns samma rätt som andra nationer att leva inom säkra och erkända gränser, och att försvara sig mot sina fiender.

Erkänn Israels överhöghet över Golanhöjderna

Under tiden från Israels självständighet 1948 fram till det att Israel tog kontroll över Golanhöjderna 1967 attackerades och besköts norra Israel mer eller mindre dagligen från detta område. Den utveckling som har skett i Mellanöstern under de senaste decennierna har mycket tydligt visat på vikten av ett fortsatt israeliskt innehav av Golanhöjderna. Sverige bör följa det beslut som USA fattade 2019, det vill säga att formellt erkänna Golanhöjderna som israelisk mark.

Flytta Sveriges Israelambassad till Jerusalem

Det betraktas som praxis att varje suverän stat själv bestämmer vilken stad inom sitt eget territorium som man betraktar som sin huvudstad. Det åligger inte andra stater att bestämma eller komma med synpunkter på detta. I övriga länder där Sverige har en diplomatisk beskickning är vår ambassad förlagd till huvudstäderna. Därför bör vi förlägga vår ambassad till Jerusalem.

Säg nej till en tvåstatslösning i Mellanöstern

Det finns många goda argument för att inte förespråka den annars så allmänt framförda hållningen att det skulle krävas en tvåstatslösning för att få fred i konflikten mellan Israel och araberna. 

I närtid har händelserna den 7 oktober 2023 med emfas visat att det inte går att dela upp landet Israel i flera mindre småstater. Skulle araberna ha fått bilda en stat i de områdena som omfattas av Gaza, Judéen och Samarien, skulle attacken fått än mer förödande konsekvenser.

Det existerar redan en form av tvåstatslösning som gör ytterligare delningar onödiga, nämligen dagens Jordanien. Den staten tillkom i början av 1920-talet då britterna delade mandatområdet i strid mot rekommendationerna från Nationernas förbund. 

Vi i Kristna Värdepartiet anser att Sverige ska stå bakom en fortsatt israelisk överhöghet över landets historiska territorium, inklusive Judéen, Samarien, Gaza och Golanhöjderna och därmed inte försöka påtvinga ytterligare en delning av området.

 Återkalla Sveriges erkännande av Palestina som stat

Vi förespråkar ett tillbakadragande av Sveriges erkännande av Palestina från 2014.

Det finns ett antal villkor som måste uppfyllas för att ett område ska kunna erkännas som en självständig stat, nämligen territoriell integritet, effektiv kontroll över territoriet, internationellt erkännande, förmåga att ingå fördrag och avtal samt respekt för internationella normer och lagar.

Den palestinska "staten" kan inte sägas uppfylla dessa ovanstående grundläggande villkor vilket gör att det erkännande som den svenska regeringen gjorde inte har någon rättslig grund i den praxis som det internationella samfundet använder sig av vid dylika fall. Kristna Värdepartiet vill att Sverige återkallar sitt felaktiga erkännande av en palestinsk stat och följaktligen stänger den palestinska beskickningen i Stockholm.

Upphör med allt bistånd till palestinska myndigheter och UNRWA 

Alltsedan kriget 1948-49 har FN-organet UNRWA permanentat palestiniernas flyktingstatus. Denna status har gått i arv, trots att merparten av de som UNRWA idag anser vara flyktingar aldrig har flytt, och organisationen har alltmer börjat leva sitt eget liv. UNRWA har också visat sig agera som en part i konflikten mot Israel, varför det inte längre är försvarbart att svenska skattepengar går till denna organisation. Även annat bistånd som har getts till palestinierna, bland annat via den palestinska myndigheten, har använts i kampen mot Israel.

Kristna Värdepartiet vill att Sverige som stat upphör med allt bistånd till palestinska myndigheter och verkar för att FN-organet UNRWA upplöses och läggs ned.

Mänskliga rättigheter

Sverige bör profilera sig som ett land som frimodigt står upp för mänskliga rättigheter. Detta sker genom att exempelvis fördöma abortliberala lagstiftningar, Kinas tvångsaborter och Asiens miljoner könsselektiva aborter. Vi bör internationellt arbeta för flickors rätt till utbildning, samt kraftfullt reagera på systematiskt och kulturellt könsförtryck, såsom könsstympning, trivialisering av våldtäkter och det sexuella våld som blivit en del av vissa krig. Sverige bör också aktivt motverka barnarbete, slaveri, trafficking och andra liknande övergrepp. 

Kristna utsätts i en rad länder för omfattande förföljelse. Tvångskonverteringar, kidnappningar, konfiskation av egendom, terror och tortyr tillhör vardagen för kristna i många länder. Sverige bör kraftfullt försvara religionsfriheten på den internationella arenan, och i synnerhet lyfta fram den alltmer utbredda förföljelsen av kristna.

Allianser

Sverige bör kunna ingå allianser med länder som delar våra värderingar och våra kristna rötter. Ingen strikt alliansfrihet behöver alltså råda. Sådana frågor, varav medlemskapet i NATO på senare år varit den mest betydelsefulla, bör dock avgöras genom beslutande folkomröstningar.

 Kristna Värdepartiet vill

  • att EU:s budget minskas, med början på jordbruksområdet.

  • att samarbete bedrivs för att lösa miljöfrågor och förhindra trafficking och andra brott mot mänskliga rättigheter inom EU:s gränser.

  • att Sverige ska verka för totalt abortförbud, samvetsklausuler och en rätten-till-liv-paragraf i EU:s grundfördrag.

  • att Sveriges självständighet och självbestämmande i förhållande till EU bevaras.

  • att partiet förordar Svexit om EU inte tydligt visar tecken på att lämna den inslagna vägen av överstatlighet.

  • att svenska folket återigen ska få möjlighet att folkomrösta om EU-medlemskapet när säkerhetsläget så tillåter.

  • att bistånd ska kanaliseras genom icke-statliga organisationer med stor  kännedom om de aktuella områdena.

  • att handelshindren gentemot utvecklingsländerna i möjligaste mån avskaffas.

  • att legal och illegal abort ska motarbetas i utvecklingsländer.

  • att bristen på religionsfrihet i Mellanöstern särskilt lyfts fram.

  • att Sverige ska bedriva ett arbete för att stärka kvinnors fri- och rättigheter.

  • att Sverige ska visa solidaritet med staten Israel.

  • att Sverige erkänner Israels överhöghet över Golanhöjderna;

  • att Sveriges Israelambassad flyttas till Jerusalem

  • att Sverige ska säga nej till en tvåstatslösning

  • att Sverige återkallar erkännandet av den palestinska staten

  • att Sverige upphör med bistånd till palestinska myndigheter och UNRWA

  • att Sverige på den internationella arenan ska vara en kraftfull röst för mänskliga rättigheter och särskilt lyfta fram den alltmer utbredda förföljelsen av kristna.

  • att alla framtida alliansmedlemskap prövas i beslutande folkomröstningar.