
PARTIPROGRAMMET
Missbrukspolitik
"Nykterhet ger allt vad drogen lovar"
- Okänd
Inledning
Kristna Värdepartiet har två huvudsakliga utgångspunkter beträffande drogpolitiken. Vi står på en kristen värdegrund som lägger stor vikt vid nykterhet. Vidare anser vi att drogmissbruket skapar så stora samhälleliga problem att bekämpning och vård måste ges högsta prioritet.
Utvecklingen måste stoppas och reverseras
Kristna Värdepartiet ser på utvecklingen inom nämnd problematik med ökande oro. Mycket tyder på att stora mängder narkotiska preparat och berusningsmedel smugglas in i landet vilket i sin tur orsakar stort lidande och stora kostnader för samhället.
Denna utveckling måste stoppas och reverseras. Därför vill vi satsa stora resurser på både förebyggande som polisiärt arbete. Vi räknar med att en kraftfull insats kommer att belasta statens budget märkbart, men på längre sikt kommer att både sänka statens kostnader och minska lidandet i samhället.
Långsiktiga mål
Nationellt
Nedanstående långsiktiga mål avser bruket av narkotika och dopningsmedel.
1: Tillgången ska minska.
2: Barn ska skyddas mot skadliga effekter på grund av missbruk.
3: Antalet barn, unga och unga vuxna i begynnande missbruk ska minska.
4: Antalet personer som utvecklar skadligt bruk, missbruk eller beroende ska minska.
5: Antalet personer i missbruk och/eller beroende ska minska.
6: Antalet döda och skadade på grund av sitt eget eller andras missbruk ska minska.
Fokus läggs på barns- och ungas situation där de kraftfullaste åtgärderna ska sättas in.
Internationellt
Kristna Värdepartiet ska verka för att Sverige bidrar till en folkhälsobaserad och restriktiv syn på narkotika inom EU, WHO och i andra internationella sammanhang.
Övergripande strategi
Närmast berörda myndigheter ska förstärkas, inte bara finansiellt utan också ges större befogenheter via stärkt lagstiftning.
Sjukvården ska förstärkas med kompetens och personal som kan möta ett större behov av missbruksvård.
Kyrkor samt frivillig- och ideella organisationer som arbetar med behandling av missbrukare ska få utökade resurser, i synnerhet sådana som tydligt står för kristna värderingar.
Ett nationellt råd bestående av representanter för berörda myndigheter ska ansvara för samordning, uppföljning och utvärdering av vidtagna åtgärder.
Berörda myndigheter är:
Brottsförebyggande rådet
Folkhälsomyndigheten
Konsumentverket
Kriminalvården
Kustbevakningen
Läkemedelsverket
Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd
Polismyndigheten
Skolverket
Socialstyrelsen
Statens institutionsstyrelse
Trafikverket
Transportstyrelsen
Tullverket
Kristna Värdepartiet vill koncentrera styrning, metodutveckling och resultatuppföljning av verksamheten till det nationella rådet med representanter och expertis från samtliga berörda instanser.
Sammankallande blir Socialstyrelsens representant och gruppen rapporterar direkt till Socialutskottet.
Gruppen arbetar i en loop där man definierar metoder och åtgärder, ser till att dessa implementeras ute i samhället, utvärderar resultaten och anpassar den fortsatta strategin på basis av det. Vi tror att det är det effektivaste sättet att arbeta i detta fall.
Konkreta insatser
Tull
Tullverket ska få ökade resurser och befogenheter för att stoppa införsel av illegala substanser. Skärpt lagstiftning ska innefatta även derivat av syntetisk narkotika. En ändring i det narkotiska preparatets kemiska struktur ska inte göra preparatet lagligt.
Internationella kontakter med motsvarande myndigheter i utlandet ska utvecklas och stärkas.
Polis
Polisens traditionella roll att begränsa spridningen av illegala substanser förblir central. Polisen ska dock få utökade resurser och befogenheter i bekämpningen av denna brottslighet. Sådana befogenheter kan vara avlysning, kameraövervakning, infiltrering av gängkriminella nätverk, störande verksamhet på indikationer då konkreta bevis saknas.
Samarbetet mellan polis och socialtjänst är och förblir viktig. Samarbetet ska underlättas och förstärkas om nödvändigt.
Även här ska internationella kontakter med motsvarande myndigheter i utlandet utvecklas och stärkas.
Lagstiftning
Kristna Värdepartiet anser att dagens straffskalor är tillräckligt stränga. Däremot bör annan närliggande lagstiftning anpassas snabbare till rådande situation. Det handlar om lagar angående övervakning, avlyssning, husrannsakan, infiltrering av kriminella gäng, med mera.
Innehav av narkotika ska förbli straffbart, men vid lindriga förseelser ska vård erbjudas som alternativ till fängelsestraff.
Återfall i brott ska leda till strängare bestraffning.
Strafflindring kan tillämpas som utbyte mot viktig information. Vittnesskyddet ska förbättras och stärkas i lagbalken.
Kriminalvård
Inget missbruk ska förekomma i svenska fängelser. Kriminalvårdens uppgift förblir den traditionella men ska kompletteras med speciella åtgärder för att bekämpa bruket och spridningen av narkotika på fängelserna.
Varje större anstalt bör ha minst en utbildad kriminalvårdare med huvudsyftet att bevaka detta via iakttagelser, provtagning och specialtränad hund.
Postdistributionsföretag
Personalen vid alla postdistributionsföretag ska utbildas och åläggas ansvaret att identifiera och rapportera misstänkta paket som kan innehålla narkotika.
Sjukvård
Missbruksspecialister ska finnas brett tillgängliga inom den reguljära sjukhusvården. Detta kräver utökade resurser främst inom psykiatrin.
Utöver det ska sjuk- och tandvårdens uppgifter innefatta krav på rapportering till socialmyndigheter och eventuellt polis vid misstanke om narkotika- eller annat kriminellt missbruk av en omyndig person.
Skolan
Skolans roll i sammanhanget är av högsta vikt för hur barns syn på berusningsmedel utvecklas genom åren. Informationen om den skadliga verkan ska starta redan i lågstadiet och anpassas till barnens mognadsgrad ända upp till sista gymnasieklass.
Här gäller det att avslöja missbrukets negativa effekter på hälsa och socialt liv, lära barnen hur man undviker situationer som leder in i missbruk samt vilken hjälp det finns i samhället om man själv eller en närstående hamnar i missbruk.
Rutinkontroller med provtagning och narkotikahundar ska genomföras i de statliga (kommunala) grund- och gymnasieskolorna. Detta ska ske utan förvarning. Här ska en viss diskretion iakttas och hänsyn tas till elevernas ålder och mognad, men testerna ska inte vara frivilliga. Myndiga gymnasieelever ska som krav för registrering ge sitt medgivande till drogtester under studieåren.
Socialstyrelsen
Socialstyrelsens roll är att stödja verksamheten genom metodutveckling och kunskapsförmedling. Vidare ska Socialstyrelsen stå för insamling och utvärdering av statistik, förslag på åtgärder och vara en sammankallande instans inom det nationella rådet som Kristna Värdepartiet vill se i sammanhanget (se vidare).
Statistikmyndigheten
Statistikmyndigheten ansvarar för insamling och rapportering till Socialstyrelsen.
Forskning
Kristna Värdepartiet anser att evidensbaserad forskning inom området är av högsta vikt och bör prioriteras framför annan mindre angelägen forskning som till exempel genusteori. Vi vill se speciella institutioner på akademisk nivå, dvs inom högskolor och universitet som har till uppgift att ta fram vetenskapligt grundade metoder för kampen mot missbruk- och beroende samt hanteringen av olagliga preparat.
Offentlig anställning
I rekryteringsprocessen inför en anställning i offentlig verksamhet ska drogtest införas. Upptäckt av missbruk ska kunna leda till att anställningen avslutas.
Familjen
Vår övertygelse är att inga negativa trender i samhället kan vändas utan starka familjer. Endast där kan barn och unga kan få den kärlek och fostran som ger en grund för att klara livets utmaningar. Staten kan inte lösa medborgarnas problem eller överta det ansvar som familjen har för barnen och den vuxne individen för sig själv. Däremot kan staten stötta individers och familjers goda strävan och ge positiva incitament. Ett led i att stötta föräldrar i deras fostrargärning kan vara att införa utegångsförbud för ungdomar kvällstid, alltså att det ska vara förbjudet för omyndiga att vistas ute utan målsmans sällskap (eller särskilt tillstånd) efter en viss tidpunkt. Detta har prövats bland annat på Island och gett positiva effekter vad avser alkoholkonsumtionen. En sådan lösning kan också vara ett stöd för ensamstående mödrar som kämpar med fostran barn i övre tonåren. Kristna Värdepartiet föreslår att en statlig utredning tillsätts i syfte att utarbeta ett sådant lagförslag.
Kristna Värdepartiet vill
att bekämpning av drogmissbruket samt vård av missbrukare ges högsta prioritet;
att stora resurser satsas på både förebyggande- som polisiärt arbete;
att styrning, metodutveckling och resultatuppföljning av verksamheten koncentreras till ett nationellt råd med representanter och expertis från samtliga berörda instanser;
att Tullverket får ökade resurser och befogenheter för att stoppa införsel av illegala substanser;
att postdistributionspersonal åläggs ansvaret att identifiera och rapportera misstänkta paket som kan innehålla narkotika;
att fokus läggs på barns- och ungas situation där de kraftfullaste åtgärderna måste sättas in;
att Sverige bidrar till en folkhälsobaserad och restriktiv syn på narkotika inom EU, WHO och i andra internationella sammanhang;
att närmast berörda myndigheter förstärks, inte bara finansiellt utan också ges större befogenheter via stärkt lagstiftning;
att kyrkor samt frivillig- och ideella organisationer som arbetar med behandling av missbrukare ska få utökade resurser;
att ett nationellt råd bestående av representanter för berörda myndigheter bildas med ansvar för samordning, uppföljning och utvärdering av vidtagna åtgärder;
att lagar angående övervakning, avlyssning, husrannsakan, infiltrering av kriminella gäng, med mera anpassas snabbare till rådande situation;
att återfall i brott ska leda till strängare bestraffning;
att innehav av narkotika blir straffbart men vård ska kunna erbjudas som alternativ till fängelsestraff;
att strafflindring kan tillämpas som utbyte mot viktig information;
att vittnesskyddet ska förbättras och stärkas i lagbalken;
att effektiva åtgärder vidtas för att eliminera missbruket i svenska fängelser;
att sjukvårdens traditionella uppgift kompletteras med specialistvård av missbrukare;
att sjuk- och tandvårdens uppgifter innefattar krav på rapportering vid misstanke om narkotika- eller annat kriminellt missbruk av en omyndig person;
att informationen om den skadliga verkan blir en del av undervisningen med start redan i lågstadiet;
att rutinkontroller av skolorna med provtagning och narkotikahundar görs. - att evidensbaserad forskning inom området bör prioritera;
att det i rekryteringsprocessen inför en anställning i offentlig verksamhet införs krav på drogtest;
att en statlig utredning tillsätts för att ta fram ett lagförslag om utegångsförbud för omyndiga.